Januari wintermaand zou je toch zeggen. Nou dat viel mee. Wel was er een korte vorstperiode. Hoewel veel mensen klaagden over de erge kou vond ik dat nog wel meevallen. Ja, het vroor 's nachts (een beetje) en soms ook overdag (een nog kleiner beetje).
Nu wordt er altijd een verband gelegd tussen ijs en de IJsvogel. Eigenlijk een omgekeerd verband. Als er ijs ligt gaat dat ten koste van de IJsvogel. Echter, toen de vorstperiode zich aandiende kwam er dus prompt een IJsvogrel naar onze tuin. Ik een gat gehakt waar hij een aantal keren bij ging jagen. En toen het ijs gesmolten was? Juist, IJsvogel ook weg. Van 6 januari tot en met 18 januari zagen we er 1 of 2 bijna dagelijks en soms zelfs een aantal keren per dag. Voor die periode: af en toe. Na die periode, nog niet.
IJsvogel
Toch merk je wel dat het een beetje winter is. Voor ons huis zwemmen regelmatig een aantal Grote zaagbekken. Deze visetende eenden komen elk jaar hier in de buurt overwinteren.
Grote zaagbek
Ook zijn er steeds Sijsjes en Putters die van de zaadjes van de Elzen eten. Het zijn altijd grote groepen die vliegensvlug de elzenproppen afstruinen om de miniscule zaadjes eruit te peuteren.
Putter
Twee dagen achter elkaar zagen we ook weer (net als in 2015) een Waterral. Helaas steeds te kort om er een foto van te maken. Maar leuk is het natuurlijk wel om zo'n schuwe vogel vanuit je woonkamer te kunnen zien!
Een vogel die ik nog verwacht om als tuinvogel te kunne verwelkomen is de Grote zilverreiger (de Blauwe reiger jaagt al op vissen in onze zijtuin). Hij is al in de verte te zien en onlangs vloog hij langs. Maar nog wel een beetje te ver om hem als tuinvogel voor de Jaarrond Tuintelling aan te melden. Maar wie weet ....