Op dit moment is er heel veel te zien in het Gemeentemuseum Den Haag en het Fotomuseum Den Haag. Dit betreft dan zowel schilderkunst van de Haagse School als fotografie.

In het Gemeentemuseum is er de tentoonstelling Holland op zijn mooist. De schilders van de Haagse School trokken er op uit om het toenmalige (we hebben het dan over het eind van de 19e eeuw). De idyllische landschappen en taferelen van de mensen en dorpjes komen op ons zeer antrekkelijk over maar verborgen natuurlijk dat er veel armoede heerste onder het grootste deel van de bevolking. En de luxe om te genieten van het in onze ogen fraaie landschap slechts aan een select gezelschap was voorbehouden.

Een interessante observatie in de tentoonstelling was in iedewr geval dat deze kunstenaars Nederland hebben vastgelegd vlak voordat de industriële revolutie het landschap begon te veranderen door mechanisatie, kunstmest, ontginningen en water(stanbd)beheer.

Deze zeer bezienswaardige tentoonstelling is nog tot en met 30 augustus te bezichtigen.

Naast schilderijen van de Haagse School ook aandacht voor de bekende fotograaf en filmer Anton Corbijn. Er zijn twee tentoonstellingen op twee locaties maar die liggen gelukkig vlak bij elkaar.

In het Gemeentemuseum de tentoonstelling Hollands Deep (te zien tot en met 21 Juni 2015) waarin zijn ontwikkeling, zijn experimenten, maar ook zijn aandacht voor de popmuziek en zeker niet in de laatste plaats zijn invloed op de popmuziek worden belicht.

In het Fotomuseum dan meer van zijn werk met de popartiesten in de tentoonstelling 1-2-3-4 (te zien tot en met 16 Augustus 2015). Daarin ook aandacht voor zijn ontwikkelingen richting films waarvan er drie via stills getoond worden.

Popartiesten die belicht worden (letterlijk en figuurlijk) zijn o.a. de Rolling Sones, Nick Cave, Depeche Mode, Metallica, Johnny Rotten en vele anderen.

Metallica

Johnny Rotten

Ook zijn er wat experimenten te zien zoals zelfportretten maar dan als de artiest die hij gewend was te fotograferen.

Anton Lennon

Naast fotografie verschoof de belanstelling ook naar films, waarvan ik er drie heb gezien.

  • Control (over de leadzanger van de groep Joy Division)

 

  •  The American

 

  • A most wanted man