Tjiftjaf

9 April 2015: Vandaag eens naar de ringdijk rondom de Horstermeer gefietst en daar een eind gewandeld. We wonen nu al een behoorlijk aantal jaren in Ankeveen, maar hier was ik nog nooit geweest (was ook wel 10 minuten fietsen dus dat verklaart veel).

Die Horstermeerpolder is een interessant fenomeen. In de "Historische Canon tussen Vecht en Eem (Stichting Tussen Vecht en Eem, 2009) wordt melding gemaakt dat men in de Late Middeleeuwen (dus zo tussen 1050 en 1500 A.D.) bij de vervening het "kweloog Horstermeer" zo goed mogelijk omzeilde. Dus 1000 to1500 jaargeleden was men al op de hoogte van het fenomeen kwel. Dat was trouwens tijdens mijn wandeling goed te zien, want aan de kant van de Kortenhoefse Plassen is het waterpeil wel 1,5 meter hoger dan in de Horstermeerpolder.Buizerd

Het is nog wel vroeg in het jaar maar er waren toch wel wat bloeiende planten (klein hoefblad, vroegeling en madeliefje) en vlinders (atalanta, citroentje, dagpauwoog en kleine vos) te zien. Leuk waren ook een donkere buizerd en de overal zingende tjiftjaf's. Zeker de laatste liet zich luidkeels horen. Zien is dan wel weer een andere opgave, maar lukte uiteindelijk toch.

Afgezien van die vlinders en een enkele hommel waren er ondanks het mooie weer nog geen insecten te zien.