16 April 2015: Vanaf de Gamma in Bussum vertrokken we met in totaal 6 personen voor een KNNV "Dagje weg" naar de Lepelaarsplassen. Iets voorbij Almere zijn we eerst eens bij de dijk langs het Markermeer gaan kijken. Na wat gewone soorten gezien te hebben, spotte Ellie al gauw een kuifduiker. Wel ver weg, maar toch goed te zien met verrekijker en telescoop. Iets minder goed te zien met een telelens op de camera. Maar ook dan wel herkenbaar.

Groenling

Vervolgens reden we door naar de Kwelplas. Daar werden we meteen verrast door een luid zingende snor, die zich ook nog eens goed liet zien. Er vlogen regelmatig grutto's over en er werd uitgebreid gediscussieerd welke soort een bepaalde steltloper nu precies was. Ik heb niet het idee gekregen dat we daar echt uit zijn gekomen. Gelukkig waren er voldoende andere vogelsoorten te zien.

Na weer doorgereden te zijn, hebben we de auto's bij Natuurinformatiecentrum "De Trekvogel" geparkeerd. Uiteraard was het centrum gesloten. Van de parkeerplaats werd het toen lopen.

Een hele verandering. Op weg naar de kijkhut aan de eigenlijke Lepelaarsplassen zagen we al weer een behoorlijk aantal nieuwe soorten voor deze dag. Een paartje kneutjes, prachtige groenlingen, een paartje grauwe ganzen met 14 pullen. En plotseling stak een IJsvogel het pad over. In een flits nog net te zien, maar veel te snel voor een foto.

Bij de kijkhut aangekomen werden wij verwelkomd door een oorverdovend lawaai. Dat geluid bleek te komen van drie "dames" die met drie keer 100 decibel een discussie probeerden te voeren of ze nu een tafeleend zagen of niet. Gelukkig vertrokken ze al snel. En de rust ... zij  keerde weer ....

Kuifeend

Rondom de kijkhut was veel te zien. Broedende blauwe reigers, veel kuifeenden vlak voor de hut, grote zilverreigers, wintertaling, enige rondvliegende boeren zwaluwen, etc. In de hut de lunch genuttigd (voor mij was dat water en brood), waarna we de terugtocht naar De Trekvogel hebben gestart om vervolgend terug naar Bussum te rijden.

Hieronder is de lijst met waargenomen en opgeschreven soorten. We hebben 49 soorten genoteerd. Ik meende dat het 50 soorten waren maar als de winterkoning twee keer op de lijst staat valt er één af.

 

 

 

 

Vogelssortenlijst

Het volgende "Dagje weg" van de KNNV Afd. Gooi is op 21 mei en dan gaan we wandelen in de Kampina. Afgelopen weekend hebben we aan een weekend van de Vogelwerkgroep Het Gooi en Omstreken deel genomen en daarbij zijn twee wandelingen bij mij in goede aarde gevallen. De ene is een wandeling rondom en tussendoor de Huisvennen. De andere is een wandeling langs de Beerze, het Banisveld, Smalbroeken en de Kampina Heide. We bepalen bij het vertrek wel welke het gaat worden.